2012. február 9., csütörtök
Részeges Izidor szelet
Felvidéken különösen sokféle finom süteményt ismernek, ilyen a részeges Izidor szelet is, melyet Nyitra mellett kóstolt Borbás Marcsi először. A hagyományokhoz ragaszkodva lakodalmakon és más jeles alkalmakkor manapság is gyakran sütik ezt az ínycsiklandó csemegét.
Ez tényleg igazi ünnepi sütemény, torta helyett is megállja a helyét. Aki születésnapra szánja, készítse nagy, kapcsos tortaformában, és a végén ne csak a süti tetejét, hanem az oldalát is vonja be a csokimázzal. A diós piskóta és krém a sárgabaracklekvárral, na meg tetején a kakaós rétegek a zserbószelet ízeire emlékeztetnek kicsit, de ez a süti annál sokkal krémesebb, könnyedebb. Persze nem maradhat ki belőle a rum sem, ami a nevét is ihlette. Sütés közben elillan az alkohol, a rumnak csak a finom aromája marad meg. Ebbe a süteménybe is, mint mindig, magas gyümölcs- és alacsony cukortartalmú lekvárt használ Marcsi, hiszen éppen az a fontos, hogy a sárgabarack savanykás íze kicsit ellenpontozza az édes diós-kakaós krémrétegeket.
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg vaj;
1 tasak sütőpor;
5 dkg finomliszt;
10 dkg darált dió;
15 dkg porcukor
5 db tojás
20 dkg sárgabaracklekvár
A diókrémhez:
20 dkg darált dió
10 dkg porcukor
2-3 ek. tej
0,5 dl rum vagy rumaroma
A kakaós krémhez:
30 dkg vaj
0,3 dl rum vagy rumaroma
2 ek. kakaópor
15 dkg porcukor
10 dkg mazsola
A mázhoz:
10 dkg vaj
10 ek. cukor
5 ek. kakaó
A tésztához habosra keveri a tojások sárgáját a vajjal és a porcukorral. A diót a liszttel és a sütőporral összeforgatja, a tojásos krémhez kanalazza. A tojásfehérjéből kemény habot ver, majd óvatos mozdulatokkal a masszához forgatja. Sütőpapírral bélelt, 30x36 cm-es tepsiben elsimítja. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 25-30 percig, tűpróbáig süti. Amint kihűlt, a tésztára keni a lekvárt. Hideg helyre teszi. A diókrémhez valókat kikeveri, csak annyi tejet ad hozzá, hogy nedves késsel a lekváros tésztára tudja kenni.
A kakaós krémhez a vajat, a porcukrot és a kakaót simára keveri, a rummal ízesíti, a mazsolát is beleszórja. Egyenletesen a diós krémre simítja. Hideg helyen dermedni hagyja. A mázhoz valókat összeforralja, és még melegen a jól megdermesztett kakaós krémre keni. Amint kissé szilárdulni kezd a máz, vékony zsineggel káró alakban bejelöli a szeleteket, úgy, hogy a kakaós-mazsolás krémet ne nyomja össze. Hideg helyre teszi, tálaláskor meleg vízbe mártott késsel vágja fel a szeleteket.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése