Margarita pizza recept
- Készítsd el a pizzatésztát. A linkre kattintva részletesen megtalálod a pizzatészta receptjét és készítésének minden fortélyát. 500 g lisztből 2 db, kb. 36 cm-es, vékony tésztás pizzát tudsz készíteni.
Ha elkészült, hagyd a tésztát pihenni legalább másfél órát. De ahogy a tökéletes olasz pizza készítésének 7 titka közt olashatod, a 2-5 napig pihentetett tészta a tökéletes. - Melegítsd elő a sütőt a lehető legforróbb fokozatra, és formázd meg a pizzatésztát. Készítheted négyszögletes tepsiben is, vagy kör alakú pizzasütő lapon, illetve pizzakövön. A vékony tésztás pizza formázása nem a legegyszerűbb dolog, gyakorlatot igényel. A pizzatészta formázásáról a linkre kattintva olvashatsz bővebben, de ne add föl ha nem sikerül elsőre
!
- Kend meg a tésztát körkörös mozdulatokkal a passzírozott paradicsommal, hogy a szélén kihagysz egy kb. 1 cm-es sávot. Locsold meg egy kevés olívaolajjal, ízesítsd sóval és oregánóval. A receptnél megadott mennyiségek 2 db 36 cm-es pizzára szólnak, tehát egy pizzához a felével számolj.
- Vágd kb. fél-1 cm vastag szeletekre a friss mozzarellát, vagy tépkedd darabokra ahogy a második képen láthatod, és helyezd el a pizzán. Egy db 36 cm-es margarita pizza kb. 150 g mozzarellával lesz tökéletes. Ha kevesebb a sajt, nincs íze, ha több akkor viszont már eláztathatja a tésztát.
- Tedd be a pizzát a sütőbe és süsd meg. A pizza otthoni sütésével kapcsolatban a linkre kattintva olvashatsz néhány jó tanácsot, de a legfontosabb tudnivaló, hogy a sütődet a lehető legforróbb fokozatra állítsd.
250 fok körüli hőmérsékleten egy 36 cm-es pizza kb. 10 perc alatt, egy 25 cm-es pizza kb. 8 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha a széle enyhén barna, a paradicsom és a mozzarella pedig egybeolvadt, kissé felhólyagosodott a közepén. - Amikor kiveszed a sütőből, ízlés szerint tegyél rá friss bazsalikomleveleket, és azonnal, forrón tálald. A friss, gyenge bazsalikom a forró pizzától egy picit megfeketedik, ez természetes.
A margarita pizza rövid története
A margarita pizza egyike az eredeti, nápolyi pizzáknak. A hagyomány szerint 1889-ben, amikor Savoyai Margit olasz királynő ellátogatott Nápolyba, olyan pizzát szolgáltak föl neki, amelyen a feltétek Olaszország színeit jelképezték; zöld (bazsalikom), fehér (mozarella), piros (paradicsom). Az ő tiszteletére viseli azóta is olaszul a pizza Margherita (Margit) nevet, ami margarita pizza néven magyarosodott.Ha jó minőségű paradicsomból és mozzarellából, a hozzávalókat megfelelően adagolva készítik el, akkor a pizzériák legolcsóbb pizzáján a feltétek csodálatos szósszá olvadnak össze. Az ember még ha a pizzát általában sok hússal eszi, akkor is néha szívesen nyúl ehhez a könnyű, friss mediterrán ételhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése