Hozzávalók:
- 1 tojás
- 2 bögre finomliszt
- 3/4 bögre tej
- 1/3 bögre kristálycukor
- 1 bögre gyümölcs
- 1/2 bögre
olaj
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál reszelt narancshéj
- 3 teáskanál sütőpor (nem kell hozzá egy egész csomag!)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál apróra vágott narancshéj
Elkészítés:
Olajozzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral
egy 12 darabos muffin sütőformát. (Az olajozás egyszerűbb művelet, de a
tészta leragadását csak úgy kerülhetjük el, ha gondosan hajtjuk végre.)
A sütőt melegítsük elő a legmagasabb hőfokra. A hozzávalók kiméréséhez a
legjobb, ha egy 2,5 dl-es bögrét választunk: a későbbiekben szinte
minden összetevőt ezzel mérünk. A tojást folyamatos kevergetés mellett
elegyítjük az olajjal. Az olajat lassan öntsük, hogy ki ne csapódjon.
(Ez azt jelenti, hogy a tojás és az olaj különválik az edényben.)
A tojás és az olaj keverékéhez öntsük a tejet, a cukrot, a reszelt (!) narancshéjat, majd a gyümölcsöt, végül a lisztet, amit átszitáltunk, és a sütőporral valamint a sóval elkevertünk. A tésztát nem kell simára keverni, elég, ha a liszt csak éppen átnedvesedett. Az így összeállított tészta kissé darabosnak, ragacsosnak tűnik. Az apróra vágott narancshéjhoz rakjunk 2 evőkanál cukrot, majd miután a forma kosarait 3/4-ig megtöltöttük a tésztával, mindegyik tetejére tegyünk ebből a cukrozott narancshéjból. A tésztát addig süssük, míg aranybarna lesz a teteje. A sütési idő kb. 15-20 perc. Az elkészült muffinokat emeljük ki a kosarakból, és ha mód van rá, vasrácson hűtsük ki.
A tojás és az olaj keverékéhez öntsük a tejet, a cukrot, a reszelt (!) narancshéjat, majd a gyümölcsöt, végül a lisztet, amit átszitáltunk, és a sütőporral valamint a sóval elkevertünk. A tésztát nem kell simára keverni, elég, ha a liszt csak éppen átnedvesedett. Az így összeállított tészta kissé darabosnak, ragacsosnak tűnik. Az apróra vágott narancshéjhoz rakjunk 2 evőkanál cukrot, majd miután a forma kosarait 3/4-ig megtöltöttük a tésztával, mindegyik tetejére tegyünk ebből a cukrozott narancshéjból. A tésztát addig süssük, míg aranybarna lesz a teteje. A sütési idő kb. 15-20 perc. Az elkészült muffinokat emeljük ki a kosarakból, és ha mód van rá, vasrácson hűtsük ki.
Megjegyzés:
Nem árt tudni, hogy szinte bármilyen gyümölccsel készülhet a muffin.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése