http://sutnijo.hu/recept/7024-makos_linzercsillagok
MÁKOS CSILLAGOK
Elkészítés
A tésztához a lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk.
A masszát több adagban enyhén lisztezett munkafelületen 3 mm vastagságú lappá nyújtjuk. A tésztát csillag alakú kiszúró formával (kb. 6 cm átmérőjű) kiszaggatjuk, a csillagok felének közepéből kb. 2,5 cm átmérőjű kisebb csillagokat szúrunk ki, majd az előkészített tepsibe helyezzük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10-15 perc
Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a lekvárt simára keverjük. Az alsó csillaglapokat a lekvárral megkenjük, majd a felső lappal befedjük és enyhén összenyomjuk.
A masszát több adagban enyhén lisztezett munkafelületen 3 mm vastagságú lappá nyújtjuk. A tésztát csillag alakú kiszúró formával (kb. 6 cm átmérőjű) kiszaggatjuk, a csillagok felének közepéből kb. 2,5 cm átmérőjű kisebb csillagokat szúrunk ki, majd az előkészített tepsibe helyezzük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10-15 perc
Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a lekvárt simára keverjük. Az alsó csillaglapokat a lekvárral megkenjük, majd a felső lappal befedjük és enyhén összenyomjuk.
SZILVÁS-ALMÁS LEPÉNY
Előkészítés
A gyümölcsöket megmossuk, lecsöpögtetjük, magját/magházát eltávolítjuk, ízlés szerint meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, meglocsoljuk a rummal vagy almalével, és min. 30 percet állni hagyjuk. A tepsit (30 x 40 cm) kivajazzuk, sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés
A vajat a egy keverőedényben habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét, és sima masszává keverjük. A tojásokat egyenként fél percig keverve a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán a masszához keverjük. A lisztet a keményítővel és a sütőporral elkeverjük, a masszához szitáljuk, és az egészet sima tésztává keverjük. Végül hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket is. A tésztát a tepsibe töltjük, tetejét elsimítjuk. Az alma- és szilvaszeleteket a tészta tetején tetszőleges mintázatban egyenletesen elosztjuk, enyhén a tésztába nyomjuk. Végül a sütemény tetejét a szeletelt mandulával megszórjuk. A tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc
A megsült süteményt sütőrácsra téve a tepsiben hagyjuk kihűlni. Kockára vágva tálaljuk.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc
A megsült süteményt sütőrácsra téve a tepsiben hagyjuk kihűlni. Kockára vágva tálaljuk.
Tálalás
kb. 20 szelet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése