Hozzávalók 6 személyre:
- A raguhoz:
- 60 dkg darált marhahús
- 20 dkg sárgarépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 doboz darabolt paradicsom (konzerv) - még jobb a friss paradicsom
- 1 kisebb zellerszár
- 1 teáskanál kakukkfű
- csipet pirospaprika örlemény
- késhegynyi fahéj (!)
- só
- bors
- csipet cukor
- olívaolaj
- A besamelhez:
- 6 dkg
vaj, vagy Rama
- 6 dkg liszt
- 1,1 liter tej
- 2 kávéskanál kakukkfű
- kevés ételízesítő
- csipet szerecsendió
- A tésztához:
- 12-14 lasagne lap - lehet fagyasztott is
- A díszítéshez:
- 2-3 paradicsom
- reszelt sajt (lehetőleg parmezán)
Elkészítés:
Felhevített olívaolajon megpirítom a hagymát és a fokhagymát. Rádobom az apró kockára (kb. 0,5x0,5 cm) vágott (vagy reszelt) sárgarépát. Ha a répa kissé megpárolódott, hozzáadom a darált húst és a csipet pirospaprikát, majd tovább pirítom. Kakukkfűvel ízesítem. Felöntöm a darabolt paradicsommal, és a fakanállal szétnyomom a paradicsomdarabokat. Hozzáadom az apróra vágott zellerszárat és készre főzöm. (Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét a húst, mert még sütőben is sütjük kb. 45 percig.) Sóval, borssal és csipet cukorral ízesítem, a cukor elveszi a paradicsom savasságát.
A besamelhez megolvasztom a vajat, megszórom liszttel, megpirítom, és folyamatosan felöntöm tejjel, ételízesítőt adok hozzá. Készre forralom kb. 5-6 perc alatt, sóval, borssal, szerecsendióval és a kakukkfűvel ízesítem.
Több hőálló tálat vagy egy nagy tepsit kikenek vajjal. Beleöntök kevés besamelt, erre lasagne tésztalapokat teszek, erre darált húsos ragu kerül. Ezt a műveletet addig ismételem, míg elfogy az alapanyag. FONTOS: a tetejére lasagne tészta kerüljön, majd erre a még megmaradt besamel.
A tetejére paradicsomkarikákat teszek, esetleg friss bazsalikomleveleket is. Végül sajttal egyenletesen megszórom, és előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt 200 fokon (gázsütő kb. 4-es fokozat) megsütöm.
A besamelhez megolvasztom a vajat, megszórom liszttel, megpirítom, és folyamatosan felöntöm tejjel, ételízesítőt adok hozzá. Készre forralom kb. 5-6 perc alatt, sóval, borssal, szerecsendióval és a kakukkfűvel ízesítem.
Több hőálló tálat vagy egy nagy tepsit kikenek vajjal. Beleöntök kevés besamelt, erre lasagne tésztalapokat teszek, erre darált húsos ragu kerül. Ezt a műveletet addig ismételem, míg elfogy az alapanyag. FONTOS: a tetejére lasagne tészta kerüljön, majd erre a még megmaradt besamel.
A tetejére paradicsomkarikákat teszek, esetleg friss bazsalikomleveleket is. Végül sajttal egyenletesen megszórom, és előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt 200 fokon (gázsütő kb. 4-es fokozat) megsütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése